Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οριοθέτηση με Αίγυπτο χωρίς Καστελόριζο και τμήμα της Ρόδου στον 27.59 μεσημβρινό δυτικά

 Χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ  


Σε μια, καταρχήν ευνοϊκή για τα εθνικά συμφέροντα, συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο η οποία «σκίζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην μέση και αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και επήρεια – μειωμένη όμως -στα ελληνικά νησιά κατέληξαν χθες στην Αίγυπτο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογος του κύριος Σάμεχ Σούκρι.

Συμφωνία, η οποία μαζί με την ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ενισχύει την νομική θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά και σε πιθανή παραπομπή της διαφοράς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (καθώς τρία κράτη της Μεσογείου ακυρώνουν με συνθήκες το τουρκικό επιχείρημα πως τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) ωστόσο αφήνει εκκρεμές για το μέλλον το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ρόδου και ειδικότερα του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει το ποσοστό της επήρειας με την οποία υπολογίζεται η συνεισφορά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και άλλων νησιών στην οριοθέτηση και κάνει διά του ΥΠΕΞ γενικόλογη αναφορά στις «πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας».

Το μέλλον θα δείξει πόσο θα μας βοηθήσει ή θα μας κοστίσει η ευέλικτη εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας. Αν η επήρεια των νησιών μας μειώνεται λίγο δε γεννάται θέμα. Αν μειώνεται πολύ – ειδικά για Κρήτη, Ρόδο– αλλάζει η συζήτηση.

Το μείζον εδώ πάντως και αυτό αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του Νίκου Δένδια είναι πως με την έστω τμηματική οριοθέτηση (η Ελλάδα δεν απεμπολεί άλλωστε κάποιο κυριαρχικό δικαίωμα της εκ πρώτηςη Ελλάδα εισβάλλει κατά 100 ολόκληρα μίλια μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, 99 μίλια για την ακρίβεια.

Με το τουρκολιβυκό μνημόνιο Τουρκία και Λιβύη «συναντώνται» συνοριακώς και οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες 47 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης. Με το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο Ελλάς και Αίγυπτος συναντώνται συνοριακώς και οριοθετούν ζώνες 52 μίλια νοτιότερα από το σημείο συνάντησης Τούρκων και Λιβύων.  Δηλαδή 52 συν 47, 99 νοτίως της Κρήτης!

Ακυρώνοντας έτσι την παράνομη οριοθέτηση των Τούρκων  εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης εκεί που είναι χωροθετημένα τα ελληνικά οικόπεδα! Με αυτά υπόψη ο Νίκος Δένδιας περικύκλωσε με τις οριοθετήσεις του με Ιταλία-Αίγυπτο, την Λιβύη και τώρα την πιέζει να οριοθετήσει νότια της Κρήτης με την Ελλάδα!

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος αμφισβήτησε την επίμαχη τουρκική  Navtex νοτίως της Κρήτης με το επιχείρημα πως παραβιάζει την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Κάλυψαν μεγάλη απόσταση οι Μητσοτάκης- Δένδιας. Ωστόσο αφήνει ανοικτά ζητήματα στο μέτρο που και οι δύο συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο επιδρούν σε επήρειες νησιών και σε εύρος θαλασσίων ζωνών και ειδικότερα χωρικών υδάτων.

Η μεγάλη διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει. Είμαστε σε καλύτερη θέση καταφανώς σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο αλλά όλα θα κριθούν από την διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Από ό,τι φαίνεται η ΑΟΖ των Δωδεκανήσων του Καστελόριζου περιλαμβανομένου και του επίμαχου σημείου νοτίως της Κρήτης θα συζητηθούν κυρίως με την Τουρκία!

Πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

1.0 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

1.1. Η Ελλήνων Πολιτεία θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές Υπηρεσίες ως κρισιμότατο κλάδο υπηρεσίας προς το Κράτος. Είναι αναγκαίο να γίνει ανασύνταξη, αναβάθμιση και ανασυγκρότηση όλων των υπηρεσιών του κλάδου.

1.2. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με όλες τις Πρεσβείες οι οποίες είναι τμήματα μικρά της μητέρας Ελλάδος. Αυτοί που θα υπηρετούν σε όλες τις οργανικές και διοικητικές θέσεις είναι υποχρεωτικό να έχουν Ελληνικό DNA και να είναι ορκισμένοι για την υπέρ του Έθνους μας υπηρεσίες τους.

1.3. Είναι υποχρεωμένοι να ασκούν διαφήμιση του Έθνους για όσα έχει δώσει στον πλανήτη μας όπως την γνώση, την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τις επιστήμες, την πολιτική, τα μαθηματικά, την τέχνη, τη γλώσσα, την φιλοσοφία κλπ.

1.4. Είναι καθήκον τους η συνεργασία με φορείς άλλων κρατών για την προβολή αυτών που έχει προσφέρει ο πολιτισμός μας διαχρονικά.

1.5. Είναι καθήκον τους να ανακαλύπτουν τομείς – συνθήκες συνεργασίας που θα αποβαίνουν προς όφελος των άλλων κρατών αλλά κυρίως του Ελληνικού.

1.6. Είναι καθήκον τους με τις συνεργασίες αυτές να προβάλλουν την Ελλήνων Πολιτεία σε ολόκληρο τον πλανήτη για την θέση που έχει ο άνθρωπος μέσα σε αυτήν.

1.7. Ένας άλλος τομέας που θα δραστηριοποιηθούν μέσω των εμπορικών ακολούθων είναι να προωθούν τα ελληνικά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα στη χώρα που είναι διαπιστευμένοι.

1.8. Η Ελλήνων Πολιτεία θα διαθέσει όσα κεφάλαια χρειάζονται για να αποκτήσει ιδιόκτητα κτίρια που θα στεγάζονται οι τοπικές υπηρεσίες και πρεσβείες της χώρας μας.

1.9. Οι Διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν καθήκον να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τα κληρονομικά δικαιώματα που έχει το Έθνος μας σε οτιδήποτε βρίσκεται στην επικράτεια τους και είναι κατασκευασμένο από τους προγόνους μας.

1.10. Όπως επίσης είναι καθήκον τους η εύρεση τέτοιων κληρονομιών που βρίσκονται στο εξωτερικό και η διεκδίκηση ως πνευματικό ή κληρονομικό δικαίωμα του Έθνους μας.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!!

ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.

ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ @stratonikh
17,5 ΧΛΜ ΠΕΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΩΝ ΔΡΥΜΟ
email.stratonikisel@gmail.com
ΚΙΝ. 6977868000 – 6907847307


ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ FACEBOOK: https://www.facebook.com/pg/stratonikh_

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:     https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:                 https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

Δεν υπάρχουν σχόλια